Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν εντός και εκτός της δικαστικής αιθούσης όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα.
Αν και το δικαστήριο αποφάσισε να οδηγηθεί η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα στον εισαγγελέα μετά την αποκάλυψη κατά την ακροαματική διαδικασία ότι είχε δώσει σε φίλη της το κινητό της προκειμένου παρανόμως να ηχογραφεί τη διαδικασία, η Λίνα Νικολοπούλου, έφυγε ανενόχλητη από τα δικαστήρια.
Σε αυτό συνετέλεσαν δυο άκρως περίεργα περιστατικά και συγκεκριμένα:
Η απόφαση του δικαστηρίου έλεγε να οδηγηθούν (πληθυντικός αριθμός) στον εισαγγελέα χωρίς να αναφέρει τα ονόματα. Οι αστυνομικοί, υποστήριξαν ότι δεν ήξεραν ποιον να προσάγουν. Έτσι η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα αποχώρησε ανενόχλητη από τα δικαστήρια και οι αστυνομικοί οδήγησαν τελικά μόνο τη φίλη της στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης.
Για το απίστευτο αλαλούμ, όμως, πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις από τους καθ΄ύλην αρμοδίους. Γιατί το δικαστήριο δεν ανέφερε ποιοι πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πώς οι αστυνομικοί επέλεξαν ποια θα συλλάβουν και γιατί επέλεξαν να συλλάβουν την φίλη της Στουρνάρα και όχι την ίδια.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της αστυνομίας, το δικαστήριο δεν πήρε σαφή θέση για το τι πρέπει να πράξουν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες με αποτέλεσμα να προσαχθεί μόνο η φίλη της κ. Στουρνάρα. Το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης επικοινώνησε με τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης ο οποίος διέταξε να του υποβληθούν άμεσα τα πρακτικά της δίκης, να προχωρήσουν σε κατάσχεση του τηλεφώνου και απόδοσή του με μεσεγγύηση στο άτομο που το κατείχε. Και ακόμα να ληφθούν καταθέσεις από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί αύριο για την υπόθεση, καθώς η εισαγγελία πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό της καταγραφής.
Να σημειωθεί ότι η προσαγωγή στον εισαγγελέα κάθε πολίτη γίνεται με τη συνοδεία των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων.
Το Documento απηύθυνε ερώτημα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ξεκαθάρισε ότι εάν οι αστυνομικοί δεν εκτέλεσαν την απόφαση του δικαστηρίου είναι ευθύνη της ηγεσίας της αστυνομίας να πράξει τα δέοντα.
Η στάση του δικαστηρίου
Ενδεικτικό της κατάστασης που προκλήθηκε με την υπόθεση της κ. Στουρνάρα, είναι το ρεπορτάζ που ακολουθεί :
Μετά από σύσκεψη 2,5 ωρών ο πρόεδρος του Δικαστηρίου εκφώνησε την απόφαση του για το συμβάν με το κινητό της κ.Στουρνάρα
«Διαβιβάζεται -είπε- απόσπασμα των πρακτικών των πρακτικών μαζί με την συσκευή του τηλεφώνου της κ.Στουρνάρα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις δικές του ενέργειες . Έχει ήδη συνταχθεί έκθεση για τα πεπραγμένα»…
Εύλογα τότε ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, θεωρώντας ότι είναι επακόλουθο της απόφασης, είπε:
Μαντζουράνης : Μέχρι τότε θα κρατείται προφανώς…
Μουζακίτης: Διατάσσεται σύλληψη αυτή την ώρα ;
Μαντζουράνης: Γιατί όχι ;
Στουρνάρα (παρεμβαίνει από το ακροατήριο) : Ο Βαξεβάνης μαγνητοφωνούσε τη δίκη Βγενόπουλου
Μαντζουράνης: Κατόπιν άδειας του δικαστηρίου… εσείς το κρύβατε …
Στουρνάρα: Δεν το έκρυβα …
Μουζακίτης: Θα οδηγηθεί δηλαδή τώρα στον εισαγγελέα;
Μαντζουράνης: Προσάγεται στον εισαγγελέα.
Μουζακίτης: Να αφεθεί ελεύθερη, πρέπει να αφεθεί. Αλλιώς πρέπει να διατάξετε ρητά ότι κρατείται.
Μαντζουράνης: Διαπιστώθηκε έγκλημα επ’ αυτοφώρω.
Μουζακίτης: Εγώ, παραιτούμαι . Αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα, μιλάτε για προσαγωγή που δεν υπάρχει …
Μαντζουράνης: Πρώτη φορά το ακούτε;
Το δικαστήριο όλη αυτή την ώρα παρακολουθούσε την αντιπαράθεση των συνηγόρων χωρίς να παίρνει θέση για το ζήτημα της προσαγωγής της κ.Στουρνάρα…
Ακόμα κι όταν οι αστυνομικοί , που αρχικά κατευθύνθηκαν προς τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, προφανώς για να την προσάγουν, αλλά στη συνέχεια μετά την αντίδραση των συνηγόρων της που απειλούσαν με μηνύσεις έδειξαν να μην γνωρίζουν τι έπρεπε να πράξουν, κανείς δεν τους ξεκαθάριζε ποιο ήταν το καθήκον τους…
Η απόφαση του δικαστηρίου
Σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας, η Λίνα Νικολοπούλου έπρεπε να οδηγηθεί, συνοδεία αστυνομικών, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών όπως και η δικογραφία που σχηματίστηκε με τα πρακτικά της δίκης καθώς και το «επίμαχο» κινητό τηλέφωνο συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας
Από εκεί και πέρα, η υπόθεση περνούσε στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η οποία θα έκρινε ποιες θα ήταν οι επόμενες νόμιμες ενέργειες.
Εν τω μεταξύ, ήδη το Δικαστήριο συνέταξε έκθεση για τα πεπραγμένα ενώ η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη που κατηγορείται από τη Λίνα Νικολοπούλου για συκοφαντική δυσφήμηση για τις αποκαλύψεις του στο Hot Doc αναφορικά με σχέσεις της εταιρίας της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ με το ΚΕΕΛΠΝΟ και υπέρογκα ποσά που ελάμβανε για να δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες ακόμη και για τον καρκίνο, θα συνεχιστεί στις 4 Ιουλίου.
Το χρονικό της δίκης
Με την εξέταση της Λίνας Νικολοπούλου από το συνήγορο του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του δημοσιογράφου μετά από μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό. Διαπιστώθηκε πως από την πλευρά της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, ηχογραφούσαν την ακροαματική διαδικασία. Διαπιστώθηκε δε πως φίλη της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία, ηχογραφούσε με το κινητό της.
Ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Απατσίδης επισήμανε άμεσα το γεγονός και διέκοψε τη διαδικασία καταγγέλλοντας ότι κάποιος εξ αυτών που παρακολουθούν τη δίκη, μαγνητοφωνεί.
Όπως αποκαλύφτηκε, το κινητό με το οποίο ηχογραφείτο η δίκη ήταν αυτό της Λίνας Νικολοπούλου η οποία ομολόγησε ότι επρόκειτο για το δικό της κινητό τηλέφωνο. Ο Γιάννης Απατσίδης ζήτησε άμεσα τη σύλληψη της Λίνας Νικολοπούλου αλλά και να αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή προσωπικών δεδομένων το κινητό, ενώ ο Γιάννης Μαντζουράνης έκανε λόγο για δόλο από την πλευρά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.
Το υλικό διεγράφη από τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου, γεγονός πρωτοφανές, που προκάλεσε την αντίδραση τόσο των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και του Κώστα Βαξεβάνη, αφού προφανώς το παρανόμως ηχογραφηθέν υλικό πρέπει να διερευνηθεί. Ζητήθηκε ως εκ τούτου η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου.
Ο εισαγγελέας τόνισε ότι αν υποβληθεί μήνυση, αυτή θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Ο Γιάννης Απατσίδης αντέδρασε εκ νέου ζητώντας την αυτόφωρη διαδικασία για την κα Νικολοπούλου. Ο εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το κινητό.
Από την πλευρά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής. Ειδικότερα, ο Σπύρος Μουζακίτης διερωτήθηκε αν τα κινητά μπορούν και να ηχογραφούν εκτός από το να τραβούν βίντεο.
Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης, Γιάννη Μαντζουράνη ο οποίος είπε «Υποτιμάτε τη νοημοσύνης μας κύριε συνήγορε».
Η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα τέθηκε υπό κράτηση ενώ το κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκε από το δικαστήριο το οποίο και διέκοψε τη διαδικασία για περίπου δυομιση ώρες.
Έπειτα, η διαδικασία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων και των δυο πλευρών. Η Έδρα αποσύρθηκε εκ νέου ώστε να λάβει οριστική απόφαση αναφορικά με τη σύζυγο του Κεντρικού Τραπεζίτη η οποία παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως το κινητό με το οποίο ηχογραφούσε φίλη της τη διαδικασία ήταν δικό της.
Τέλος, το Δικαστήριο μετά την τελευταία διακοπή ανακοίνωσε την απόφασή του, με βάση την οποία έπρεπε να οδηγηθούν (δεν διευκρίνισε ποιοι) στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών όπως και η δικογραφία και το κινητό τηλέφωνο.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ το χρονικό της ακροαματικής διαδικασίας και εδώ την ειρωνική αντιμετώπιση της Λίνας Νικολοπούλου στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη.